Het urencriterium uitgelegd

Gepubliceerd op 25 juni 2024 om 11:00

Een veelbesproken onderdeel van het zelfstandig ondernemerschap is het urencriterium. Het urencriterium is een eis waaraan je moet voldoen om door de Belastingdienst gezien te worden als ondernemer. Het huidige urencriterium is 1225. Dit wil zeggen dat je in één kalenderjaar 1225 uur aan je bedrijf moet hebben besteed om als ondernemer gezien te worden. 

 

Het heeft veel voordelen om door de Belastingdienst erkend te worden als ondernemer: je komt erdoor in aanmerking voor verschillende ondernemerskortingen waardoor je minder belasting hoeft te betalen en netto meer geld op je rekening overhoudt. Dit geld kun je weer in je bedrijf investeren of besteden aan jouw persoonlijke doelen en dromen. 

 

Het urencriterium is niet zonder controverse. In 2010 is er in de Tweede Kamer gepleit voor het afschaffen van het criterium omdat ondernemers die niet aan hun uren kwamen waarschijnlijk zo weinig verdienden dat ze zonder de kortingen onder het sociaal minimum terecht zouden komen. Dit voorstel heeft het echter niet gehaald, omdat hier een omzetcriterium tegenover werd gezet waar veel protest op kwam vanuit ondernemersverenigingen. 

 

ZZP Finance | hangend zakhorloge

Het nut van het urencriterium

Het urencriterium is in het leven geroepen om onderscheid te maken tussen ondernemers en hobbyisten. Iedereen mag geld verdienen met een hobby, maar toewijding aan een bedrijf brengt een stuk meer werkzaamheden met zich mee. Voor de Wet inkomstenbelasting 2001 moest er een harde grens getrokken worden om onderscheid te maken wie er recht heeft op de ondernemersaftrek en wie niet. De gedachte is dat iemand die zijn bedrijf serieus neemt, hier zeker 24 uur per week mee bezig is. Ben jij serieus in je ondernemerschap, dan erkent de Belastingdienst je toewijding door te belonen met ondernemerskortingen. 

 

Voor jezelf vormt het urencriterium een goede houvast voor de staat van je bedrijf. Wanneer je achterloopt op het urencriterium dan wil dit mogelijk zeggen dat je bedrijf meer aandacht van je nodig heeft om te groeien en de gestelde doelen te bereiken. Daar staat tegenover dat voorlopen op het urencriterium je zekerheid kan geven dat je de tijd en aandacht in je bedrijf steekt die het nodig heeft om te groeien. 

 

Het urencriterium is dus niet enkel een willekeurige vereiste vanuit de Belastingdienst. Het geeft een indicatie van de groei van je bedrijf en jouw toewijding aan het ondernemerschap.

 

ZZP Finance | bouwvakker

Zo werkt het urencriterium

Alle uren die je aan je bedrijf besteedt tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn de uren die jij voor klanten werkt; de uren die je besteedt aan de administratie; de uren die nodig zijn voor de marketing en zelfs de tijd die je spendeert aan woon-werkverkeer. 

 

Wat niet meetelt, zijn uren waarin je beschikbaar bent om te werken, maar geen werkzaamheden uitvoert. Ben jij bijvoorbeeld een bepaalde periode op te roepen door je opdrachtgever wanneer ze je nodig hebben, dan mag je alleen de uren schrijven waarvoor je ook daadwerkelijk opgeroepen bent. 

 

Bij zwangerschap hoef je geen uren te draaien. De Belastingdienst berekent de uren die je normaal gewerkt zou hebben als je niet zwanger was geweest op basis van de gewerkte uren in de voorgaande periode. Wil je meer weten over ondernemen tijdens een zwangerschap, lees dan dit artikel.

 

Ben je (deels) arbeidsongeschikt en heb jij hiervan een officiële verklaring, dan staat het je nog steeds vrij het ondernemerspad op te gaan. Om dit te stimuleren hanteert de Belastingdienst een urencriterium van 800 uur in het kalenderjaar voor mensen die deels arbeidsongeschikt zijn. Verder zijn dezelfde regels van toepassing.

 

Let op: het urencriterium geldt per kalenderjaar. Ben jij pas in juni gestart met ondernemen, dan zul je in de overige 6 maanden alsnog de 1225 uur moeten halen om in aanmerking te komen voor ondernemerskortingen voor dat jaar. Veel ondernemers komen pas in aanmerking voor de ondernemerskortingen na hun eerste jaar fulltime ondernemerschap. 

 

Wat als je het urencriterium niet haalt?

Het urencriterium is niet verplicht om te halen, maar het heeft een aantal nadelen wanneer je het niet haalt. De Belastingdienst ziet je niet als ondernemer. Dit betekent dat je niet in aanmerking komt voor de verschillende aftrekposten waar je als ondernemer wel aanspraak op kan maken. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. 

 

Daarnaast heeft het invloed op de groei van jouw bedrijf. Het is voor de Belastingdienst niet relevant wat jouw doelen en dromen zijn voor je bedrijf, maar voor jou is het dat wel. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij je bedrijf rustig aan wil opbouwen en er een extraatje mee wil verdienen. Je hoeft geen grote omzetdoelen te hebben om te kunnen genieten van het ondernemerschap. Heb jij echter wel grote bedrijfsgroei voor ogen en haal jij het urencriterium niet, dan kan het nuttig zijn je prioriteiten te herzien zodat je meer tijd kan besteden aan je bedrijf. 

 

Zoals je ziet heeft het behalen van het urencriterium meerdere fiscale voordelen. Ook geeft het je een indicatie van het tempo waarop jouw bedrijf groeit. Wil jij het echter rustig aan doen, dan is het geen probleem wanneer je binnen het kalenderjaar niet aan de gestelde uren komt. 

 

Samenvatting

Vanuit de Belastingdienst is een van de voorwaarden voor ondernemerschap dat je per kalenderjaar 1225 uur aan jouw bedrijf werkt. Met behulp van deze voorwaarde onderscheidt de Belastingdienst serieuze ondernemers van hobbyisten. Haal jij het urencriterium en word jij door de Belastingdienst gezien als serieuze ondernemer, dan kom je in aanmerking voor meerdere ondernemerskortingen welke je fiscaal voordeel opleveren. 

 

Naast de Belastingdienst kun je het urencriterium ook zelf gebruiken als indicatie van de staat van je bedrijf. Wanneer jij grote doelen voor ogen hebt maar het urencriterium niet haalt, dan kun je hieruit afleiden dat je meer tijd in je bedrijf zal moeten steken om de doelen te behalen.

ZZP Finance | Vrouwelijke fotograaf

Reactie plaatsen

Reacties

Willem Simmers
3 maanden geleden

Helder artikel!