Zelfstandig en zwanger, wat nu?

Gepubliceerd op 30 mei 2024 om 11:00

Zwangerschap is een onderneming an sich. Naast dat er een kind gemaakt wordt, ben je bezig met de kinderkamer, de geboortekaartjes, het kiezen van een naam en voorbereiden op de geboorte. Is het kind eenmaal geboren, dan begint het werk pas echt. Nachtenlang ben je bezig met voeden, geruststellen en hopelijk wat slaap. 

 

Heb je daarnaast een eigen bedrijf, dan vervliegt de hoop op slaap al snel. Je verliest namelijk inkomsten wanneer het bedrijf stilligt. Gelukkig is hiervoor de ZEZ in het leven geroepen. ZEZ staat voor Zelfstandig-en-Zwanger regeling. In dit artikel gaan we in op deze regeling en de eisen waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen. 

 

Voordat we dat doen echter vanuit ons de aanname dat je dit leest omdat jullie zwanger zijn of willen worden. Gefeliciteerd! De zakelijke financiën hoeven hiervoor niet te lijden, daar gaan we voor zorgen. 

 

ZZP Finance | echo fotootje baby wordt vastgehouden door 2 mensen

Zwangerschap en geldzaken

Het krijgen van een kind is helaas niet gratis. Naast dat je een tijd niet kan werken, komen er ook meer kosten bij. Het kind moet verzorgd en onderhouden worden. Daarnaast kan het sparen voor de studiekosten ook vast beginnen. Elk kind is anders, maar op de vaste kosten voor luiers, kleren en spuugdoekjes kun je rekenen. 

 

Wanneer jij de zwangere bent, zul je langere tijd niet (goed) kunnen werken. Daarnaast heb je ook een herstelperiode nodig na de bevalling. Je partner kan langer doorwerken en ook weer sneller aan de slag. Dat wil echter niet zeggen dat die het rustig heeft. Wanneer jij op bed ligt, mag je partner het huishouden oppakken, een verzorgende rol innemen en de nachtdienst op zich nemen met de kleine. Daarnaast nog werken, zit er waarschijnlijk niet in. 

 

Natuurlijk weet je al even van tevoren dat er een baby aan komt. Je kunt sparen om de eerste periode te overbruggen en eventueel tijdelijk personeel aannemen om het bedrijf draaiende te houden. Ook is het mogelijk opdrachten aan te nemen voor na de geboorte. Zo creëer je zekerheid voor de cashflow wanneer het kind er is. 

 

Een andere of aanvullende optie is om gebruik te maken van de Zelfstandig-en-Zwanger regeling. 

 

ZZP Finance | moeder met pasgeboren baby

Zelfstandig-en-Zwanger regeling (ZEZ)

De ZEZ is in het leven geroepen om vrouwen te stimuleren het ondernemerschap aan te gaan. De ZEZ maakt het mogelijk om ondernemerschap te combineren met een gezin, wat het ondernemen een inclusievere aangelegenheid maakt. Inmiddels is het vanzelfsprekend dat vrouwen bedrijven runnen en bij zwangerschap biedt de ZEZ steun in de rug. 

 

Je kunt aanspraak maken op de ZEZ wanneer jij als zelfstandige daadwerkelijk zwanger bent. Wanneer jij zwanger bent maar wordt gezien als meewerkend partner binnen het bedrijf van je partner (geregistreerd partnerschap of huwelijk), kun je alsnog de ZEZ aanvragen. Hier zijn natuurlijk wel extra voorwaarden aan verbonden. 

 

De eerste voorwaarde is dat je partner de hoofd-eigenaar is van het bedrijf. Dit is het geval wanneer hij/zij 50% of meer van de aandelen in handen heeft. In het geval van een V.O.F. met meer dan twee vennoten, wordt er vanuit gegaan dat de vennoten onderling een regeling treffen. In het geval van een B.V. kan het zwangerschapsverlof via de personeelsadministratie geregeld worden. Is je partner Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) van een B.V., dan kom je niet voor de ZEZ in aanmerking. 

 

De tweede voorwaarde heeft betrekking op jouw rol binnen het bedrijf. Zoals eerder benoemd, moet jij gezien worden als meewerkend partner. Dit is het geval wanneer je 25 uur per week of meer actief bent binnen het bedrijf. De werkzaamheden die je binnen het bedrijf verricht, moeten met de kern van de bedrijfsvoering te maken hebben. Wanneer je het bedrijfspand van je partner schoonmaakt, dan zul je dus niet in aanmerking komen. Verzorg jij echter de administratie of werk je mee op de vloer, dan zul je waarschijnlijk wel in aanmerking komen. 

 

Er zijn nog een aantal randvoorwaarden, maar de twee bovenstaande zijn de belangrijkste twee. De overige voorwaarden zijn hier te vinden, op de website van het UWV. 

 

Om zelf in aanmerking te komen voor de ZEZ dien je zelfstandig ondernemer te zijn. Wanneer dit je enige bron van inkomsten is, maar ook wanneer je deels zelfstandig werkt en deels in loondienst, kun je via het UWV je aanvraag voor een ZEZ-uitkering indienen. 

 

Zo vraag je de ZEZ aan

De ZEZ valt onder de uitkeringen en loopt dus via het UWV. Via hun website kun je de aanvraag starten en versturen. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:

 

  1. Burgerservicenummer
  2. Kopie inkomstenbelasting van het voorgaande jaar
  3. Je KvK nummer (heb je geen KvK nummer dan kun je dit veld openlaten. Later in de aanvraag kun je hier toelichting op geven)
  4. Zwangerschapsverklaring van de huisarts (deze hoeft niet bij de aanvraag meegestuurd te worden, maar moet wel aangevraagd zijn)
  5. De datum dat je uitgerekend bent
  6. Je gewerkte uren van zowel dit jaar als vorig jaar
  7. Je verzekeringsgegevens mocht je een vrijwillige Ziektewetverzekering hebben bij het UWV

 

Waarschijnlijk wordt er ook gevraagd naar de verwachte inkomsten van het jaar van aanvraag. Bereid je goed voor door deze ook vast uitgerekend en bij de hand te houden.

 

ZZP Finance | Vader speelt met jong kind

Het urencriterium en zwangerschap

Een van de pijlers van het ondernemerschap is natuurlijk het urencriterium. Wanneer je zwanger bent, zul je minder uren werken dan normaal in het jaar. Dit probleem verhelp je door de ZEZ aan te vragen. Deze registratie bij het UWV zorgt ervoor dat je voor 16 weken aan uren mag missen dat jaar. Valt het verlof over de jaarwisseling dan mag je de verlofweken verdelen over de twee jaren. Let op: ben je zwanger van een meerling, dan gelden er ruimere regels. 

 

Ben jij zelfstandig ondernemer en is je partner degene die het kind draagt, dan mag je geen uren missen. Financieel kan de ZEZ dan een steuntje in de rug zijn, maar de gemiste uren zullen op een ander moment moeten worden ingehaald. Een manier om tijdens het verlof toch uren te sprokkelen, is door uren in te zetten voor relatiemanagement. Stuur vaste klanten bijvoorbeeld een geboortekaartje, stuur een update de deur uit met informatie over lopende opdrachten en geef je klanten een heads-up wanneer je weer aan het werk gaat. Dit kost relatief weinig moeite maar is wel waardevol voor je bedrijf én het urencriterium. 

 

Nog een punt om rekening mee te houden met betrekking tot het urencriterium, is dat de uitkering afhankelijk is van de gewerkte uren in het voorgaande jaar. Je maakt enkel aanspraak op de volledige ZEZ uitkering wanneer je in dat jaar het urencriterium hebt gehaald. Heb je toen minder uren gewerkt dan de verplichte 1225, dan krijg je slechts een deel van de uitkering. 

 

Heb jij het voorgaande jaar (deels) in loondienst gewerkt, dan wordt er een schatting gemaakt van de uren die je dit jaar gewerkt zou hebben als je niet zwanger was geworden. Op basis van deze schatting wordt de uitkering bepaald. 

 

ZZP Finance | jong kind

Werken tijdens verlof

Wanneer je uren werkt voor je bedrijf terwijl je gebruik maakt van de ZEZ uitkering, dan heeft dit geen invloed op de hoogte van de uitkering. De gewerkte uren tellen gewoon mee voor het urencriterium van het jaar waarin ze gemaakt zijn. 

 

Neem het verlof echter niet voor lief. Er is een reden dat zwangerschapsverlof een recht is in Nederland: zwangerschap, geboorte en baby's vergen veel van een ouder; zowel van de zwangere als van de partner. Door gebruik te maken van de ZEZ en deze tijd echt in te zetten voor verlof, geef je jezelf de kans weer op te krabbelen en een nieuw ritme op te bouwen voor je weer aan het werk gaat. Dit kan gezondheidsproblemen op de lange termijn voorkomen. 

 

Besluit je te werken tijdens het verlof, dan heeft dit invloed op je partner, gezien deze meer taken in het huishouden en voor de baby op gaat moeten pakken. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar de ZEZ uitkering zou ervoor moeten zorgen dat dit niet nodig is. 

 

ZEZ: Dit heb je er echt aan

De hoogte van de ZEZ is afhankelijk van meerdere factoren:

 

  • De gewerkte uren in voorgaande jaren.
  • De gemiddelde hoogte van je jaaromzet.
  • Je rol binnen het bedrijf (eigenaar of meewerkend partner).
  • Of je naast ondernemer ook in loondienst bent.

 

Ongeacht de hoogte van je omzet, zal de ZEZ uitkering nooit hoger zijn dan het wettelijk bruto minimumloon. Het is dus niet bedoeld als vervanging van je inkomsten, maar als steuntje in de rug.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.