Opstartkosten

Gepubliceerd op 16 mei 2024 om 11:00

Wanneer je een bedrijf aan het opzetten bent, genereert het waarschijnlijk nog geen of slechts weinig omzet. Wel maak je al kosten. Je zult dus een manier moeten vinden om de opstartkosten te dekken in de periode dat het bedrijf zelf nog geen geld genereert.

 

Afhankelijk van wat je doet, kunnen de opstartkosten erg verschillen. Wil jij een café openen, dan zullen de investeringen die je vooraf moet maken aanzienlijk hoger liggen dan wanneer je een print-on-demand T-shirt business begint.

 

Er zijn verschillende manieren om de opstartkosten te dekken, waarbij ook verschillende mogelijkheden en risico’s afgewogen moeten worden. We gaan ze in dit artikel allemaal af.

 

ZZP Finance | t-shirt design

Soorten opstartkosten

De soort opstartkosten waar je rekening mee moet houden is natuurlijk volledig afhankelijk van de onderneming die jij wilt opzetten/aan het opzetten bent.

 

Het openen van een café of fysieke winkel zal bijvoorbeeld hoge opstartkosten met zich meebrengen. Denk aan het pand waarin het bedrijf zit, de voorraad die je aan moet leggen, kassasystemen en meubels voor de inrichting, etc.. Ga je daarentegen T-shirt designs verkopen via een print-on-demand platform, dan zullen de kosten er heel anders uitzien. Je hebt software nodig voor het maken van de designs en misschien betaal je een lidmaatschap voor de hosting van je online shop, maar verder heb je geen investeringen die vooraf nodig zijn.

 

Wanneer jij een kost-gedreven bedrijf wilt runnen, dan ben je erop gericht om alle kosten zo laag mogelijk te houden. Hierdoor kunnen je producten en/of services ook zo goedkoop mogelijk aangeboden worden waardoor zoveel mogelijk mensen er gebruik van kunnen maken. Als het de enige focus is om de kosten zo laag mogelijk te houden, dan kan dit ten koste gaan van de kwaliteit van het product of de service, maar daarmee staat de prijs wel in verhouding tot de kwaliteit.

 

Wanneer jij een waarde-gedreven bedrijf wilt runnen, dan zul je er op gericht zijn zoveel mogelijk waarde te bieden, ongeacht de kosten die je daarvoor moet maken. Hierbij investeer je veel in de producten en/of de services, en bied je deze ook voor een hogere prijs aan. Hierdoor zal het niet voor iedereen betaalbaar zijn om zaken met jou te doen, maar degenen die dat wel kunnen, krijgen ook hoge waarde voor hun geld waardoor je een loyaal klantenbestand aan kan leggen.

 

De meeste bedrijven zitten niet in deze uitersten, maar opereren hier tussenin. Toch kunnen deze kaders helpen met het afwegen van investeringen welke je vooraf maakt in je bedrijf: wat voor een bedrijf wil je runnen en waar ligt de focus wat betreft kosten vs. waarde?

 

ZZP Finance | pinbetaling voor koffie

Kostenstructuren

Wanneer je een bedrijf opzet, is het waardevol om een helder beeld te hebben van de verschillende kostenstructuren. Afhankelijk van jouw manier van bedrijfsvoeren én afhankelijk van de sector waarin je onderneemt, zullen de volgende kostenstructuren relevant zijn

 

  • Vaste kosten

Net als particulieren, hebben ook bedrijven hun vaste lasten. Deze vaste kosten zijn de kosten welke onveranderd blijven ongeacht hoe goed of slecht het bedrijf loopt. Denk hierbij aan de huur van een winkelpand of het salaris van een vaste werknemer. Ook een abonnement op bijvoorbeeld Photoshop kan hieronder vallen.

 

  • Variabele kosten

Naast de vaste kosten maakt een bedrijf ook variabele kosten. Deze kosten zijn veranderlijk, afhankelijk van hoe goed of slecht het bedrijf loopt. Neem bijvoorbeeld het café. Wanneer er 20 mensen per dag komen zitten, dan zul je niet zoveel broodjes inslaan. Wordt het weer echter wat zonniger en zit je terras opeens dagelijks stampvol, dan zul je heel wat meer broodjes op voorraad willen hebben om te verkopen. Je kosten gaan dan dus omhoog door de verhoogde vraag van de klant.

 

  • Schaalvoordelen

Het kan voorkomen dat je kosten minder snel stijgen dan je groei doordat je gebruik kan maken van schaalvoordelen. Neem als voorbeeld weer de broodjes in het café. Wanneer je 10 broodjes per dag verkoopt, dan zul je ook maar 10 broodjes in hoeven te kopen. Laten we zeggen dan 1 broodje 50 cent kost. De 10 broodjes kosten je dan 5 euro. Verkoop jij echter 100 broodjes op een dag, dan kun je in bulk inkopen bij de groothandel. Hierdoor krijg je vaak kortingen waardoor je geen 50 cent per broodje betaalt, maar nog maar 40. De 100 broodjes kosten dan geen 50 euro, maar 40 euro. Zonder dat je zelf de prijs verandert van de broodjes die jij verkoopt in het café, gaat je winstmarge hierdoor omhoog. In het Engels wordt dit Economy of Scale genoemd.

 

Ook het eerdergenoemde T-shirt bedrijf kan profiteren van een schaalvoordeel. Stel dat je 30 euro per maand betaalt voor de hosting van je webshop. In deze shop bied je 2 soorten designs aan welke je klanten kunnen laten printen op een T-shirt. Voor jou zijn de kosten van de webshop op dat moment 15 euro per product per maand waar jij omzet op kan behalen. Jij zit natuurlijk niet stil, en voegt meer designs toe aan je shop. Wanneer er 10 designs ter verkoop aangeboden worden, dan betaal je nog steeds de 30 euro hosting per maand. Nu zijn er echter 10 producten welke geld opleveren, waardoor je in verhouding nog maar 3 euro per product per maand betaalt. Dit wordt in het Engels Economy of Scope genoemd.

 

Manieren van financieren

Of je bedrijf nu hoge of lage opstartkosten heeft, je zult ze ergens van moeten betalen. In sommige gevallen zal dit geen probleem zijn. Misschien kun je een software abonnement met iemand delen, wie weet heb je net een grote erfenis gekregen van een onbekende rijke tante van wie je de enige erfgenaam bleek te zijn. In andere gevallen zul je wat creatiever moeten worden.

 

  • Opstarten naast werk in loondienst

Wanneer je je bedrijf opzet terwijl je zelf nog in loondienst bent, dan zul je je eigen bedrijf kunnen bekostigen met het salaris dat je binnenkrijgt. Uiteraard even opletten dat je niet zoveel salaris verbruikt dat je de persoonlijke vaste lasten niet meer kan betalen, maar deze stabiele inkomstenstroom kan je de zekerheid geven met je bedrijf verschillende aanpakken uit te proberen en investeringen te doen zonder direct blut te zijn wanneer er niet binnen 2 weken winst uit voortkomt.

 

ZZP Finance | spaarvarken
  • Spaargeld

Voor grote investeringen kan eerder opgebouwd spaargeld ingezet worden. Dit kan zowel wanneer je nog in loondienst bent, als wanneer je niet meer werkt voor iemand anders. Wanneer je geen salaris (meer) binnenkrijgt, kun je spaargeld ook inzetten om de persoonlijke kosten te dekken in de tijd die je moet overbruggen voor je de eerste winst uit je bedrijf krijgt.

 

  • Vreemd vermogen

Het geld waarmee je je bedrijf financiert, hoeft natuurlijk niet van jou te zijn. Je kunt op verschillende manieren investeerders aantrekken en van hun ingelegde geld de opstartkosten betalen en de eerste periode overbruggen totdat er winst wordt gemaakt. Denk hierbij aan geld van familie en vrienden, crowdfund acties, een lening of angel investeerders.

 

Risico's van manieren van financieren

Welke manier van financieren je ook gebruikt, ze brengen allemaal ook hun eigen risico’s met zich mee. Het is belangrijk je bewust te zijn van de verschillende risico’s, zodat je ze mee kan nemen in je afweging over financieren van de opstartkosten. Zorg dat je voor jezelf helder hebt welke risico’s jij bereid bent te nemen.

 

  • Risico van financiering uit loondienst

De start van je bedrijf financieren met een cashflow uit salaris heeft, zoals hierboven beschreven, zeker zijn voordelen. Het nadeel is echter dat je tijd moet steken in de baan waar je het salaris uit ontvangt. Hierdoor hou je minder tijd over om in je eigen onderneming te steken, waardoor het opstarten van het bedrijf langzamer gaat en het dus ook langer duurt voordat je winst uit je onderneming krijgt. Hierdoor kan deze manier van financieren duurder uitpakken dan wanneer je er geen baan naast had gehad. Je moet namelijk een langere periode financieren.

 

  • Risico van financieren met spaargeld

De meeste mensen hebben geen oneindige bron aan spaargeld. Waar het zeker waardevol kan zijn je spaargeld voor je bedrijf in te zetten, bestaat er het risico dat het spaargeld op is voordat het bedrijf winst maakt. Mocht dit gebeuren, dan zul je je onderneming op moeten geven zonder dat het de kans heeft gehad van de grond te komen. Daarnaast ben je dan ook gelijk blut en zul je als de wiedeweerga weer in loondienst moeten om de rekeningen te kunnen betalen.

     

    ZZP Finance | zakelijk kostuum
    • Risico van financieren met geld van investeerders

    Wanneer jij een goed businessplan hebt is er een kans dat je hiervoor investeerders van buitenaf kan aantrekken. Wat je hierbij in het oog moet houden, is dat hier altijd iets tegenover moet staan vanuit jou. Vraag jij geld van vrienden en familie, dan kan die relatie verzuren als zij het geld op den duur niet terugkrijgen. Daarnaast zullen dit geen ervaren investeerders zijn waardoor de kans bestaat dat ze halverwege koudwatervrees krijgen en hun geld eerder terug willen dan afgesproken.

     

    In het geval van een crowdfund actie moet er vooraf vaak extra content gemaakt worden en/of moeten er extra diensten geleverd worden. Dit maken en leveren kost ook geld, waardoor de opstartkosten in totaal ook hoger worden. Geld lenen kost altijd geld. Angel investeerders hebben vaak hun eigen voorwaarden tegenover hun investering staan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat ze een percentage van het bedrijf willen hebben. Daarnaast kan er druk ontstaan wanneer het bedrijf niet zo snel winst of überhaupt omzet gaat draaien als verwacht.

     

    Jouw persoonlijke situatie

    Ongeacht je bedrijfsstructuur en ongeacht de manieren van financieren welke voor jou mogelijk zijn, zul je jouw persoonlijke situatie ook in overweging moeten nemen.

     

    Het kan goed zijn dat je een flinke buffer aan spaargeld hebt welke in te zetten is voor het starten van een bedrijf. Heb je echter ook net een kind gekregen, dan kan het verstandig zijn om het spaargeld te laten staan, en op zoek te gaan naar een externe financier.

     

    In een ander geval kan het misschien goed mogelijk zijn om je bedrijf in 2 maanden van de grond te krijgen wanneer je al je tijd erin investeert. Heb jij echter een grote aversie tegen risico en heb je een goede baan in loondienst, dan zal het beter bij je passen om de start van je bedrijf over 6 maanden uit te rekken. Daarbij behoud je het stabiele salaris van je baan, wat stress kan voorkomen.

     

    Mocht je een partner hebben, dan kan de relatie ook van invloed zijn op de keuze in financiering en risico welke je neemt. Heeft jouw partner een salaris dat jullie beide kan onderhouden, dan kun je in overleg meer risico nemen met je bedrijf. Zou je partner meer moeten gaan werken en zaken die voor hen belangrijk zijn op moeten geven als jij in een keer all-in zou gaan, dan wil je het misschien toch wat rustiger aan doen. De positie van een persoonlijke partner (ten opzichte van een zakelijk partner) wordt vaak onderschat, maar de kans op succes van zowel je bedrijf als je relatie is aanzienlijk groter wanneer de geldzaken en risico’s welke het bedrijf met zich meebrengen regelmatig worden overlegd.

     

    Samengevat

    Wat voor een soort bedrijf je ook start, er zullen altijd enige opstartkosten aan verbonden zijn. Hoe hoog die kosten zijn, is onder andere afhankelijk van de visie vanuit waar jij jouw bedrijf wilt runnen.

     

    Wanneer je het bedrijf kost-gedreven opzet, dan zul je de kosten zo laag mogelijk houden. Zet jij een waarde-gedreven bedrijf op, dan zul je eerder grote investeringen willen maken. Alles om je product of dienst zo waardevol mogelijk te maken.

     

    Een bedrijf kent vaste kosten en variabele kosten. Het is afhankelijk van het soort bedrijf dat je opzet welke van deze twee de grootste kostenpost is. Schaalvoordelen kunnen zowel de vaste kosten als de variabele kosten drukken.

     

    De opstartkosten van een bedrijf kunnen op verschillende manieren gefinancierd worden. Zo kun je ernaast nog in loondienst werken zodat je salaris door blijft lopen. Ook kun je spaargeld inzetten, of een financier van buitenaf aantrekken zoals familie of een angel investeerder.

     

    Elke manier van financieren kent ook zijn nadelen. Zo kan het zijn dat het langer duurt voordat je bedrijf van de grond komt wanneer je er minder tijd aan kan besteden dan je zou willen. Spaargeld kan opraken voordat je bedrijf succesvol wordt. Investeerders van buitenaf kunnen koud-water-vrees krijgen of eisen tegenover de investering zetten.

     

    Daarnaast is het van belang rekening te houden met je persoonlijke situatie. Je wilt dat je privé omstandigheden je bedrijf ondersteunen, net zoals je wilt dat je bedrijf bijdraagt aan je privé situatie.

     

    Hoe financier jij de opstartkosten van je bedrijf? Deel het in de comments! Zo kunnen andere ondernemers van je leren.

     

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.